Győri Liszt Ferenc Kórus  
Liszt Ferenc 1811-1886

 A Győri Liszt Ferenc Kórus bemutatkozik

„– A muzsika Téged köszönt, Jóbarát!”Idén, 2022-ben 70 ÉVES lesz
A  GYŐRI  LISZT  FERENC  KÓRUS!

 

 

ÍGY KEZDŐDÖTT MINDEN…

 

Lassan immáron 70 esztendeje annak, hogy városunkban a Lloyd épületében összegyűlt mintegy 70 dalt szerető ember, akik az éneklés öröméért kórust alapítottak. Tagjai, az akkori városi és megyei tanács dolgozói, munkások, iparosok, pedagógusok, diákok — idősek és fiatalok — voltak, köztük a kórusunkat megalapító HALMOS LÁSZLÓ  zeneszerző, ki az első karnagyunk lett.

1 évvel később a Győr-Sopron Megyei Tanács vette át a támogató szerepkört, ekkor a kórus vezetője és karnagya KŐHALMI JÁNOS tanár lett. Mozgalmi dalok, madrigálok, Kodály és Bárdos népdalfeldogozásai adták elsősorban műsorunkat ekkortájt.

1955 már meghozza az első külföldi szereplés lehetőségét a ma Szlovákia területén fekvő Nagyszombat városában.

Az 1956-os forradalmi eseményeket követően Kórusunk együtt maradt, egyetlen hiányzó sem volt, amikor decemberben újra kezdtük a próbákat. 1957-ben már az 5 éves működésünket ünnepeltük.

Műsorunk egyre színesebb, színvonalasabb lett: Számos meghívást, szereplési lehetőséget kaptunk az ország majdnem minden részébe. Az 1. Debreceni Kórusfesztivált követően, elkészült az első rádiófelvétel, melyet még számos mikrofon előtti fellépés követett, és a megyénkben szervezett öntevékeny kórusok évenkénti dalostalálkozói állandó résztvevői voltunk. Még nincs 10 éves a kórus, amikor meghívást kaptunk egy fellépésre a Budapesti Zeneakadémián.


Fő tevékenységünk Győr városához kötődött – ezért 1963-ban a Győri Városi Tanács vette át a fenntartást és szakmai irányítást. A megnövekedett feladatokat két másodkarnagy Funtek Zoltán és Valastyán Mihály segíti.

1967-ben két hétig vendégszerepelt a kórus Drezdában és környékén, ezt 1971-ben újabb külföldi fellépés követte a lengyelországi Lublinban.

1971 őszétől változás az énekkar vezetésében: VALASTYÁN MIHÁLY az új, egyszemélyes karnagy. Vezetése alatt számos külföldi és hazai koncert öregbítette Kórusunk hírnevét, amit ekkor már az egyre színesebb és színvonalasabb repertoárunk eredményezett.

1975 Erfurt az első testvérvárosi turné, majd 1978 Ausztria az első „nyugati” fellépési lehetőség. Időközben Újvári Mária látja el a másodkarnagyi teendőket.
_

1981 a finnországi Kuopio Győr testvérvárosa várta az énekeseket. Ez a kapcsolat eredményezte, hogy további két alkalommal énekelhettünk Finnországban.

1989. Svédország,  Jönköping, Malmő-i fesztivál, egy új hely ahol megismerték a kórust.


1992-ben változás a kórus vezetésében. Valastyán Mihály több mint két évtizedes karvezetői munkáját átadja ÚJVÁRI MÁRIA énektanárnak, aki még diákként kezdett énekelni a kórusban.

1994 egy újabb korszak kezdete: Ekkor találkozunk a Wangeni Oratórikus Kórussal, melynek hatására onnantól kezdve velük és a Győri Filharmonikus Zenakarral közreműködve rendszeresen előadtunk oratórikus műveket Győrben és Németországban egyaránt. Köztük…

Josef Haydn: Évszakok
Giuseppe Verdi: Requiem
Carl Orff: Carmina Burana – a Győri Balett előadásával kooperálva (több évben),
Ludwig van Beethoven: IX. Szimfónia
Bruckner: Te Deum


Nem hagyhatjuk szó nélkül a három együttesből, 1995-ben alakult Győri Fesztiválkórus produkcióit!
A Győri Bazilika Palestrina Kórusa, a Győri Pedagógus Énekkar, és a Liszt Ferenc Kórus közösen a Győri Filharmonikus  Zenekarral bemutatta;
Haydn: Teremtés, Nelson mise
Händel: Judas Makkabeus
Bach: János Passio oratóriuma
Mozart: Requiem, C-moll mise
Brahms: Német Requiem
Mascagni: Parasztbecsület
Kodály: Psalmus Hungaricus
Mérész Ignác: Énekek Szent Lászlóhoz
Guonod: Missa Solemnis
Pergolesi: Stabat Mater
Cherubini: Requiem
Burkali Theodor: Szent László Himnusz
Liszt: Koronázási mise


1999 őszétől új vezetője van az együttesnek, MÜLLERNÉ BALOGH ESZTER, akivel 2003 tavaszáig három eredményes évet tudhatunk magunk mögött. Vele Wangen-ba, Sindelfingen-be, Győr másik testvérvárosába vitt az utunk. Ő volt felkészítője az 50 éves jubileumnak, és a Kodály jubileumi évnek.

2003 márciustól HAUI LÓRÁNT az énekkar karmestere. A kórus, vezetése alatt számos győri és hazai fellépésen vett részt. 2004-ben a Kuopiói  Magyar Kultúra Hete rendezvényére készítette fel, és vezényelte a kórust.

2006-ban a Trnava-i nemzetközi kórusversenyen, egyházi művek kategóriájában ezüst, folklór kategóriában arany minősítést kapott a kórus.

Az aránylag rövid idő alatt, amit a kórus irányításával eltöltött, zene iránti alázatát, maradandóan átadva, nevelte az együttesünket.

MOLNÁR GABRIELLA 2007. januártól vezette az együttest. Fiatal, ám magas szintű zenei ismerete, tartalmas és színvonalas munkára kötelezte az eltelt hét és fél év alatti időben az általa vezetett kórust.

Az elmúlt időszakban számos önálló hangversenyt vezényelt és oratórikus művet tanított be. Legkiemelkedőbb, amit a kórus irányítása alatt  2011. november 25-26. között Prágában, Petr Eben emlékére megrendezett XXI. Adventi Nemzetközi Kórusfesztiválon elért. A nemzetközi zsűritől 11 ország, 29 kórusa közül a vegyes kari kategóriában ezüst diploma minősítést kapott a kórus. Vele ünnepeltük a kórus 60. születésnapját.

 A kórus vezetője 2014. szeptemberétől  CSORBA JÁNOS karnagy, aki Győr város zenei életében eddig is, most is meghatározó szerepet tölt be. Irányítása alatt az évenként megrendezett Adventi koncertek, Öt Templom Fesztiválok és Tavaszi Kórustalálkozók állandó résztvevője voltunk, és vagyunk azóta is.

Felújítottuk a világszerte népszerű Carmina Burana-t Carl Orff-tól, valamint Ludwig van Beethoven: IX. Szimfóniáját. Előbbit Tatabányán és az ausztriai Kindbergben (Stájerország – Steiermark) adtuk elő, utóbbit pedig Tatabányán. Izgalmas vállalkozásnak bizonyult a Los Gringos együttessel, valamint a CAPO di Tutti i Capi Kamarakórussal kopordukcióban a Győri Evangélikus Öregtemplom fantasztikus akusztikájában 2016. javuár 22-én előadott Andok Mise (Misa Andina) az addig ismeretlenként ható Mauricio Vicencio dél-amerikai gyűjtéséből egybekomponált műremeke, mely teltházas bemutatót eredményezett. Általa Kórusunk Győrben addig soha nem hallott zenei varázslatot keltett életre.

A győri Öt Templom fesztiválok valamint Tavaszi Kórustalálkozók állandó fellépői voltunk és vagyunk.

2017 őszén énekkarunk fennállásának 65 éves jubileumi hangversenyét a jubileumhoz méltóan színvonalas műsorral megünnepeltük.

Nemcsak Szentmiséken valamint Istentiszteleteken, de repertoárunkba beépítve is olykor előadtunk misebetéteket, többek között Ernst Kraus: Missa de Beata Mariae Virginae; Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr Missa Brevis; valamint alapítónk, Halmos László: Karácsonyi Miséjét is.

2019 őszén megrendeztük a Liszt Ferenc Kórusok Találkozóját. 2019 karácsonya előtt pedig Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar felkérésére John Williams ismert filmzenéiből énekeltünk velük koprodukcióban.

2020. évi feladatainkra… (Carmina Burana – Fertőrákosi Barlangszínház, Öt Templom Fesztivál, …stb.) készülés közben ért váratlanul — mindannyian tudjuk — a CoVID-19. járvány, így 2020. márciusában a PRÓBÁKAT mi is ÁTMENETILEG FELFÜGGESZTENI voltunk kénytelenek. Helyzetünket, újraindulásunkat tovább nehezítette karnagyunk Csorba János munkahelyének megváltozása 2021-ben, mely által az őt megillető, szakmai végzettségeinek megfelelő helyre nyert személyéhez méltó megbízatást. Köszönjük a hétévnyi törődést!


A JELEN:
2021. októberében SZÜCS PÉTER PÁL vette kezeibe karnagyként a Győri Liszt Ferenc Kórus irányítását, az Öt Templom fesztiválra már vele készültünk fel. És végül most, 2022 januárjában elkezdtünk készülni a 70. Jubileumi fellépésükre is, melyre várhatóan késő ősszel kerülhet sor. :)
 

A kórus művészeti vezetőinek kezdettől fogva – a mai napig – az volt a célja, hogy megtanuljuk és bemutassuk elsősorban  a magyar és a világ kórusirodalmának azokat a régi és új gyöngyszemeit, amelyeket lehetőségeink és képességeink szerint olyan magas színvonalon tudunk előadni, hogy az gyönyörűséggel kápráztassa el magunkat és közönségünket is.
Énekkarunk ugyanakkor a hosszú évek során, majdnem teljesen kicserélődött. A régi tagokat idővel új tagok követték.

Mi lehet akkor az, ami mégis egyben tart egy kórust?
Elsősorban a zene, az éneklés szeretete és nem utolsósorban a közösség.

Ezt szeretnénk megőrizni az elkövetkező időszakban is!

 

Győr, 2022. január 3.

 


Kórusunk elérhetőségei & Tagtoborzás:

Email:          lisztfkorusgyor@gmail.com
Facebook:   https://facebook.com/lisztferenckorus.gyor/
Messenger: https://m.me/lisztferenckorus.gyor/


 /!\ Próbáink helyszíne   (helyesen) :

  • Győri Evangélikus Öregtemplom közösségi terme
  • 9025 GYŐR, Petőfi tér 2.

Jelenleg keddi napokon 17:30–19:30 óra között.

 

   
 

Próba: RICHTER JÁNOS HANGVERSENY-ÉS KONFERENCIATEREM, Fesztivál Terme GYŐR- kedd és csütörtök 17.50-19.50 óra között.